En av de rikeste skattekamrene i Europa – midt i Dresden

Green Vault i Dresden er et av de mest kjente museene i Tyskland. Her stilles kulturskatter av særlig høy verdi ut – de beundres hvert år av mange besøkende.

The Historic Green Vault i Dresdens Residenzschloss er det barokke skattemuseet for de saksiske velgerne og kongene. I ti overdådig innredede rom rommer det rundt 3000 smykker og andre mesterverk laget av gull, sølv, edelstener, elfenben og andre edle materialer.

Siden gjenåpningen i september 2006, har det vært en av Dresdens besøkende magneter. Rommene skylder navnet sitt til malakittgrønn misfarging av enkeltkomponenter.

En av Europas rikeste skattekammer

Skuespillet til kunstsamlingen til den legendariske valgkongen Augustus den sterke (1670-1733) ble opprettet i 1723-1729, regnes som et av de rikeste skattene og et av de eldste museene i Europa.

Kunsttyveri i det grønne hvelvet: Sachsiens innenriksminister Roland Wöller avslørte nye detaljer i intervjuet. (Kilde: Reuters)
Tre av det attende århundre rom gikk tapt for bombing under andre verdenskrig i 1945. Den Røde Hær grep de outsourcede skattene og brakte dem til Moskva. Bare 13 år senere kom samlingen tilbake. På grunn av mangel på plass, men bare en del kunne vises i lang tid.

Millioner til restaureringen
Sachsen investerte 45 millioner euro i restaureringen av rommene i deres barokke stil – fra Amber Room til Pretiosensaal til Jewel Room.
Dresden: Tyver sies å ha flyktet fra skatten med millioner av bytte
Unik stein: «Green Diamond» stilt ut fra Dresden i New York
Grünes Gewölbe: Kretschmer forferdet over innbrudd

I en moderne del av statskassen, New Green Vault, kan mer enn 1000 gjenstander sees. Takket være den moderne utstillingsvinduet-teknologien kan juvelene i samlingen studeres i detalj.

Kilder brukt: