Giffey: «Vi kjenner alle kvinner som er berørt»

I anledning den internasjonale dagen for vold mot kvinner har Federal Criminal Police Office lagt frem alarmerende tall. Familieminister Giffey krever et lovlig krav til en plass i kvinnen.

Hver tredje kvinne i Tyskland opplever vold: I følge mørke feltstudier blir tolv millioner kvinner rammet minst en gang i livet, slik føderal familieminister Franziska Giffey (SPD) sa i Berlin i anledning den internasjonale dagen om vold mot kvinner. Hun gikk inn for det juridiske kravet til et sted i kvinnen.

«Vold mot kvinner påvirker oss alle, det forekommer i alle sosiale klasser og aldersgrupper,» sa Giffey. De nye tallene fra Federal Criminal Police Office (BKA) viste at «vi alle kjenner kvinner i vårt direkte miljø som er berørt.» Det kan være kjæresten, kollegaen, naboen eller egen søster.

122 kvinner drept av partnere eller eks-partnere i 2018
I følge BKA-tallene for 2018 påvirket vold i partnerskap til sammen 140 755 mennesker, med kvinneandelen på 81,3 prosent. Giffey tilskrev også den samlede økningen i antall til en større vilje til å inngi en klage. Volden spenner fra overgrep til drap og drap.

Ministeren kalte tallet «alarmerende». Den mørke figuren er også høyere. 122 kvinner ble drept i fjor av sin partner eller eks-partner. «Hver dag er det et forsøk, hver tredje dag rettsaken er fullført,» sa Giffey. Den lanserte det landsomfattende initiativet «Sterkere enn vold», som til nå har involvert 13 organisasjoner som gir bistand. Hovedmålet er å samle eksisterende bistands- og rådgivningstjenester.

120 millioner euro for krisesentre for kvinner
Giffey talte også for flere krisesentre i Tyskland. De 7.000 eksisterende setene i 350 hus var ikke nok, det trengs 20.000 seter. Den føderale regjeringen ville sørge for 120 millioner euro i løpet av de neste fire årene for krisesentre og rådgivningssentre. Pengene går til å utvide krisesentre for kvinner og skape nye steder.

Greifeny sa også at kapasitetsbygging trengte land. Det er fremdeles gap i en rekke føderale stater, spesielt i landlige områder. Ministeren var i prinsippet for den lovlige retten til et tilfluktssted, som imidlertid foreløpig ikke har vært i stand til å hevde seg på grunn av den lave kapasiteten.

«Hat mot kvinner er ikke sikkerhetsskader»
De Grønne støttet også det juridiske kravet. Husene er «alvorlig underfinansiert», så mange kvinner vil måtte bli vendt bort, sa hennes talskvinne for kvinnepolitikk Ulle Schauws. Venstresjef Katja Kipping påpekte at en kone hver tredje dag blir drept av mann eller partner. «Gitt disse tallene, må man si at hver kvinneflukt som må stenge er en politisk ressurs for disse drapene.» The Social Association of Germany (SoVD) klaget over at voldsofre ofte ikke fant barrierefri tilgang til verneanleggene.
Kvinnehus travle: truede kvinner finner ikke noe sted
Intervju: «Vold i hjemmet går gjennom alle lag»
Psykisk vold: Når partneren slår med ord

«Hat mot kvinner er ikke en» sikkerhetsskade «av ennå ikke fullstendig gjennomført likhet og absolutt ikke et privat problem,» sa administrerende direktør for det tyske kvinnerådet, Anja Nordmann. «Han er en trussel mot vår fred og vår sikkerhet.» Kvinnerådet ba om en nasjonal handlingsplan for Istanbul-konferansen fra Europarådet. Denne internasjonale traktaten skaper bindende juridiske normer mot vold mot kvinner og vold i hjemmet.