Hvordan fire britiske stjerneforfattere kjemper mot Brexit-katastrofen

Fire britiske forfattere turnerer med hovedstedene. De vil aller helst beholde landet sitt i EU. Bestselgerforfatter Ken Follett førte dem sammen og fremkalte vennskapet med Europa.

Om noen dager vil Storbritannia stemme for et nytt parlament, og det ser ut som at Høyre får flertall. Dette vil gi Boris Johnson sin vilje til å rive landet vekk fra EU 31. januar 2020. Det er ikke noe reelt alternativ, Arbeiderpartiet er mer enn ambivalent til Europa. Ganske dyster.

Hva skal jeg gjøre? Fire britiske forfattere lurte også på det og bestemte seg for å gå gjennom fire europeiske hovedsteder for å si: ja, det er overbeviste europeere blant oss, her er vi, vi er triste over det som kommer, men vi vil at du vet, det trenger ikke å holde seg slik, kanskje vi ber deg snart om du vil ta oss tilbake, og så ønsker vi deg å si ja, velkommen, glad for å ha deg tilbake.

THE BREXITE DRAMA – EN KRONOLOGI I BILDER
Bare vant: I folkeavstemningen 23. juni 2016, sa et flertall på 51,9 prosent av deltakerne at Storbritannia bør forlate EU. Tidligere London-ordfører Boris Johnson ledet kampanjen for Brexit. (Kilde: imago images / Andrew Parsons) Det er det for ham: En dag etter folkeavstemningen trekker den britiske statsministeren David Cameron opp. Han hadde aksjonert for å bli i EU. (Kilde: imago images / Andrew Parsons) May blir statsminister – og må styre Brexit: 13. juli 2016 blir Theresa May statsminister. Den bruker exit-supporter David Davis som Brexit-minister. Talsmannen for Brexit-leiren, Boris Johnson, blir utenriksminister. (Kilde: imago images / Andrew Parsons) EU-rådspresident Donald Tusk får post fra London. 29. mars 2017 vil London inngi en søknad om tilbaketrekning i Brussel i henhold til artikkel 50 i EU-traktaten. Dette løper toårsfristen 29. mars 2019, da begge sider må forhandle om detaljene i Brexit. (Kilde: imago images / Wiktor Dabkowski) Mai kan fremdeles le: 8. juni 2017 vil de tidlige valgene finne sted på Mai sitt initiativ. De konservative Tories mister flertallet og er nå avhengige av støtten fra den nordirske DUP. (Kilde: imago images / Stephen Lock) May og Jean-Claude Juncker nærmer seg: London og Brussel vil bli enige om tre hovedområder for separasjon 8. desember 2017: Storbritannias økonomiske forpliktelser overfor EU, EU-borgernes rettigheter og EU fremtidig grenseregime mellom Irland og Nord-Irland. (Kilde: imago bilder) May’s Cabinet Loses Provocateur: 6. juli 2018 får May grønt lys fra kabinettet sitt for å søke en «frihandelssone» med EU, noe som vil bety en nær allianse selv etter Brexit. Davis og Johnson trekker seg i protest. (Kilde: imago bilder) Misfornøyd: 13. november 2018 kunngjør den britiske regjeringen enighet om et utkast til traktat. Rett etterpå trakk fire statsråder seg fra May sitt kabinett – inkludert Brexit-minister Dominic Raab (til høyre). EU vedtar avtalen 25. november. (Kilde: imago images / Matt Crossick) (K) Happy Holidays: I møte med overhengende nederlag, utsatte May en stemme i underhuset om avtalen som ble planlagt 10. desember. 12. desember overlever hun en tillitsfri avstemning i sitt eget parti. (Kilde: imago images / Andrew Parsons)
Fotoserie med 36 bilder
Ingen hat, ingen sinne, ingen iver
Lørdag gjorde gjengen på fire stopp i Berlin. Der satt de foran tusen lyttere på en sofa i Kringkastingshuset og leverte i to timer det beste som Storbritannia har å tilby: humor, ironi, pragmatisme, gjennomtenksomhet. Ingen hat, ingen sinne, ingen iver. RBB organiserte kvelden og overførte den til Radioeins.

Ideen til denne «Friendship Tour» kom fra Ken Follett, den eldste av de fire og stormesteren til den spennende og vanligvis lange thrilleren. Til høyre satt Jojo Moyes, hvis nye bok, knapt på markedet, stormet umiddelbart bestselgerlistene; hun er den yngste. På venstre side av Follett satt Kate Mosse, som skriver historiske bøker, den siste hun nettopp har sendt inn. Til høyre utenfor var Lee Child, som skriver en forbrytelse med mange dødsfall, som han selv sier.
Brexit: Hvorfor britene virkelig vil forlate EU?

De solgte 400 millioner bøker til sammen. Du skriver, og det skal ikke endre seg. Men Brexit etterlater dem ingen fred. Storbritannia er bittert delt over Europa. Ikke rart det er hjemsøkende forfattere som disse fire. Det er landet deres der de vokste opp og bor og jobber. Det angår dem som samtidige med autoriteten til vellykkede forfattere.