«Merkel har forsømt saken mange år kriminelt»

Huawei, handel og menneskerettigheter: Forholdet mellom Tyskland og Kina bestemmes av mange faktorer. Hvor avhengig kan Tyskland være av Mellomriket?

Gjestene
Kristin Shi-Kupfer, statsvitenskapsmann
Margarete Bause (Alliance 90 / De grønne), menneskerettighetsekspert
Linda Teuteberg, generalsekretær i FDP
Peter Altmaier (CDU), forbundsminister for økonomi
Dieter Kempf, president i Federal Association of German Industry
Georg Mascolo, journalist
Stillingene
Forhold mellom tysk og kinesisk ser ut til å være avhengig av ett selskap: Huawei. Bransjerepresentanter og politikere advarer mot selskapets deltakelse i utviklingen av det tyske 5G-nettverket som motoren til Industri 4.0. Bakgrunnen er at telefongiganten må videresende data til den kinesiske staten. For Bause var det klart: Det er mer et politisk enn et teknisk spørsmål, om man skulle la et selskap fra en autoritær stat til «samfunnets viktigste arterie». Altmaier understreket at det ikke var noen hemmelighet at Kina ikke var et demokrati. Nøkkelteknologier er imidlertid avhengige av mange selskaper – ikke bare kinesiske. For eksempel vil amerikanske selskaper måtte sende informasjon til den amerikanske regjeringen. Kempf nikket enig. Det er viktig å garantere det høyeste sikkerhetsnivået, kontrollert av tyske sikkerhetsmyndigheter. Den føderale regjeringen gjorde det politiske spørsmålet til og med en lovgivende, sa statsråden: En planlegger en lov som setter en katalog med kriterier. Teuteberg var enig, «Vi må beskytte vår kritiske infrastruktur, selv om vi vil ha fri handel,» sa Teuteberg. Loven krever sterke sikkerhetskriterier som utelukker innblanding fra den kinesiske staten. Huawei ville feilet til slutt.

Videokommentar til kansleren – Angela Merkels uverdige stillhet
Videokommentar til kansleren
Den uverdige stillheten til Angela Merkel
Hvor er Angela Merkel? Kansleren ser ut som om hun er usynlig. Mens Merkel vikler seg sammen i stillhet, hvorfor er et kanslerskap høst uverdig og hva som egentlig bør gjøres nå.

(Kilde: t-online.de – Reuters)
Kveldens spenning
Runden ble enige om den politiske dimensjonen. Alene Mascolo satte fingeren i såret. Det er ikke nok å behandle en kriteriekatalog. Kansleren hadde «kokt ned» emnet i årevis med den føderale regjeringen. Dermed er den politiske debatten forfallen. Spesielt siden Huawei allerede har en veldig høy andel i driften av 4G-nettverket. Allerede i 2013 la den tyske regjeringen vekt på at selskapet ikke var pålitelig. Men det var ingen offentlig erklærende handling for å unngå opprør med kineserne. Altmaier svarte at han var «sterkt for» gjensidig enig med Kina i at det ikke ville være tilgang til tyske data. Runden la imidlertid vekt på at prosjektering er tysk styrke, men ikke utvikling av programvare og maskinvare. Mascolo gjentok oppgaven om at teknisk regulering på dette området – selv for eksperter – raskt når sine grenser. For Bause var det klart: Forbundsregjeringen hadde forsømt temaet «mange år kriminelt». Nå er det tid for en europeisk digital strategi.

Kveldens sitat
Mascolo kom med et sterkt sitat: «Kina har digitalisert diktaturet.» Han refererte til systematisk overvåking og brudd på menneskerettighetene i håndteringen av uigurene, den muslimske minoriteten i Midtrikeriket. Utført av et kinesisk statseid selskap som samarbeider med Siemens. Kina styres fortsatt av et kommunistisk regime som liberaliserer økonomisk, men når det gjelder frihet, skruer andrehe.