Miljøskadelige stoffer siver ned i jorda

I Niedersachsen produseres olje og gass. Gang på gang siver forurensende stoffer ned i bakken. Nå har økonomidepartementet publisert en urovekkende rapport.

Ifølge en avisoppslag har hendelser i Niedersachsiens gass- og oljeproduksjon ført til tap av rundt 232 millioner liter miljøskadelige stoffer i løpet av ti år.

Økonomidepartementet registrerte totalt 149 hendelser i perioden januar 2009 til oktober 2019 – i gjennomsnitt en hendelse per måned. Rapportene avisen «New Osnabrücker avis», siterer et svar fra den statlige regjeringen på en anmodning fra De Grønne. I disse hendelsene ble bare noen få, noen ganger tusenvis av liter miljøskadelige stoffer infiltrert i jord og grunnvann.

Bærekraftige miljøpåvirkninger er foreløpig ikke å forvente
Miljøpartiets talskvinne Imke Byl sa: «Å beskytte mennesker og miljø bør ikke underordnes industriens interesser.» Ifølge avisen gjorde imidlertid Økonomidepartementet det klart: «I henhold til den nåværende kunnskapstilstanden er det ingen indikasjoner på bekymring for den statlige regjeringen som vil antyde systematiske og bærekraftige miljøeffekter i Niedersachsen på grunn av den eksisterende gruve- og transportvirksomheten.»
Bøter: Byer kjemper mot søppelsyndere
Venezia: Ny tsunami forårsaker et rop
Australia: Dyres rettighetsaktivister samler rekordmengde for koalaer

Den største hendelsen av denne typen er den over flere år ubemerkede lekkasje av reservoarvann fra en brønn i Emlichheim i Bentheim fylke. Alene var det nær den nederlandske grensen fra 2014 til 2018 opp til 220 millioner liter skadelig reservoarvann. Boreområdet rehabiliteres.

Kilder brukt:
Nyhetsbyrået dpa