Sanders: Bloomberg må ikke «kjøpe» valg

Milliardær Michael Bloomberg ønsker å utfordre president Donald Trump i det amerikanske valget. Hans inntreden i kappløpet om demokratenes kandidatur møter kritikk i hans eget parti.

Den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders har kritisert sin nye indre partikonkurrent Michael Bloomberg skarpt. «Vi tror ikke at milliardærer har rett til å kjøpe valg,» skrev den venstreorienterte senatoren på Twitter søndag med tanke på valget i USA om mindre enn ett år. «Derfor vil ikke flere milliardærer som Michael Bloomberg komme veldig langt i dette valget.» Bloomberg regnes som en av de rikeste mennene i verden og hadde tidligere kunngjort sin offisielle søknad om presidentkandidatet til demokratene.

Milliardæren og tidligere ordfører i New York sa søndag: «Jeg søker som president for å beseire Donald Trump og gjenoppbygge Amerika, og vi har ikke råd til ytterligere fire år med president Trumps hensynsløse og uetiske handlinger.» Den 77 år gamle demokraten, som en gang grunnla finans- og medieselskapet oppkalt etter ham, kan skaffe betydelige midler i en kampanje mot republikanske Trump (73).

Bloomberg er en mediemogul
Spørsmål reiste Bloombergs innflytelse på hans medieimperium. CNN-journalisten Oliver Darcy distribuerte søndag et internt brev fra sjefredaktør John Micklethwait til Bloomberg News Agency-ansatte. Den sa at redaksjoner fra byrået så langt har speilet Bloombergs mening. I fremtiden vil det bare være skriftlige bidrag med navn. Man ville videreføre «tradisjonen» med å ikke drive undersøkende forskning på Bloomberg. Det gjelder nå også for demokratiske konkurrenter for kandidaturet. Videre, men forsket på Trump-regjeringen.

USAs president: Det er det Trump sier om Pompeos fratredelses ryktene
Forfalskning: Sfinxen, Pit Bull og jakten på det siste beviset

Bloomberg regnes som en moderat demokrat. I forkant av det demokratiske presidentkandidatet, konkurrerer han først og fremst den tidligere amerikanske visepresidenten Joe Biden, som for tiden leder valgurnene. Siste Biden svekket seg imidlertid. Den interne konkurransen stengte i avstemninger for ham om innsamlingen, hun overhørte ham delvis. Biden kommenterte i utgangspunktet ikke kandidatet til Bloomberg.

I mars hadde Bloomberg offentlig uttalt at han ikke ønsket å bli presidentkandidat. På det tidspunktet ga han seg fra seg et kandidatur for å unngå å komme i veien for Biden. Bidens utseende ser ut til å ha skuffet Bloomberg.

Bloomberg har nå kunngjort at han planlegger å komme med en mengde presserende spørsmål under valgkampen, inkludert å skape godt betalte jobber, gi medisinsk behandling til alle amerikanere, stoppe vold gjennom skytevåpenovergrep, takle klimaendringer og reformere migrasjonslovgivningen. Han lovet også å øke «skatten på velstående mennesker som meg». Han ønsker å gjøre USA igjen til «en styrke for fred og stabilitet» i verden.

Trump har ikke kommentert ennå
Trump kommenterte i utgangspunktet ikke Bloombergs kandidatur. For noen dager siden hadde imidlertid presidenten reagert med spott på rapporter om en mulig søknad fra Bloomberg. Den «lille Michael» manglet det nødvendige for en valgseier «magi», spottet Trump. «Han vil ikke gjøre det bra.» Bloomberg beskyldte Trump søndag for «trangsynthet og hat og feil politikk». Han hadde aldri vært mer opptatt av USAs fremtid enn i dag. «Å bekjempe Trump – og gjenoppbygge Amerika – er den livets mest presserende og viktige kamp.»

Bloomberg slutter seg ekstremt sent til det allerede overfylte feltet med søkere i demokratene. Selv om mange partikolleger har sluttet, byr nesten 20 demokrater fremdeles på sitt partis presidentinnstilling. De fleste av dem har holdt på med kampanjer i flere måneder. Primærvalget, der demokratene endelig bestemmer sin kandidat til presidentvalget i november 2020, begynner tidlig i februar i Iowa.

TV-debatt i USA: kandidater skyter skarpt mot Trump
«Alle visste» Ambassadøren siktet Trump, Pompeo, Pence

Fremtredende kandidater for kandidaturet hadde allerede posisjonert seg de siste dagene mot den nye konkurrenten i lys av spekulasjonene om Bloombergs kandidatur. Spesielt Sanders og den også venstresidens senator Elizabeth Warren, som er med i meningsmålinger så langt på toppen og gjentatte ganger tar stilling mot superrike, rettet mot Bloombergs rikdom.