Trump benytter elitesoldater – Sivil sjef for den amerikanske marinen forlater

Protest mot avgjørelse

Trump benytter elitesoldater – Sivil sjef for den amerikanske marinen forlater
25.11.2019, 16:35 | AFP

(Kilde: Alex Brandon / AP / dpa)

flere videoer
Donald Trump: Statssekretær fratrer etter benådning av elitesoldat

Richard Spencer: I tvisten om den benådede elitesoldaten Gallagher har statssekretæren trukket seg. (Kilde: Reuters)

del
krabber
Tweet
skrive ut
e-post
redaksjonen
USAs president Trump har benådet en dømt elitesoldat og forårsaket kritikk. En utenriksminister i forsvarsdepartementet har nå trukket konklusjoner – med klare ord.

I konflikten med USAs president Donald Trump om benådning av en elitesoldat, har USAs utenriksminister Richard Spencer tapt: Spencer fant seg tvunget til å trekke seg mandag kveld. I sitt avskjedighetsbrev kritiserte Spencer heftig presidenten og sjefsjefen for de amerikanske væpnede styrker – han kunne ikke lenger følge Trumps «sentrale prinsipper for god orden og disiplin.»

I sentrum av tvisten står elitesoldaten Edward Gallagher fra spesialenheten Navy Seals. Gallagher ble opprinnelig beskyldt for å ha myrdet en fanget fighter av den islamske statens (IS) jihadistiske milits i Irak. I tillegg sies han å ha skutt på sivile. I juli løslot ham imidlertid en militær domstol i stor grad. Gallagher var imidlertid skyldig i å ha gjort seg skyldig i å ha stilt seg sammen med andre sel-soldater for et gruppeportrett med liket av IS-jageren.

«Eddie vil trekke seg fredelig»
Gallaghers sak ble bredt publisert av den konservative og Trump-lojale TV-kringkasteren Fox. Trump sto flere ganger tydelig på siden av soldaten. Søndag beskyldte han den amerikanske marinen for å ha «behandlet den veldig dårlig». I tillegg kunngjorde Trump at Gallagher ikke ville bli ekskludert fra Sjøforseglingen. «Eddie vil trekke seg fredelig – med all honnør han har tjent,» heter det i en Twitter-kortmelding fra presidenten.

I dagene før hadde tvisten om videre behandling av Gallagher rokket. Sjøforsvaret kunngjorde onsdag igangsetting av intern saksbehandling mot Gallagher. En kommisjon av flere Navy Seal-offiserer bør derfor gi beskjed i desember om Gallagher og tre andre ikke navngitte medlemmer av enheten hans må gi deres Trident-skilt, noe som tilsvarer en eliminering fra elitenheten.
Til tross for benådning: US Navy fremmer elitesoldatsforringelse
Krigsforbrytelser i Afghanistan: Trump benådet amerikanske soldater og høster kritikk
Nyhetsblogg til impeachment: «Secret mission for Trump»?

Forsvarssekretær Mark Esper ba til slutt Spencer om å trekke seg tilbake. Pentagon sa at begrunnelsen var at Spencer hadde samtaler med Det hvite hus i benådningssaken uten å informere ministeren.

Kilder brukt: