Tyver stjeler skatter fra Green Vault i Dresden

Det handler om spesielt verdifulle juveler og kunstskatter: The Green Vault i Dresden, et av de mest berømte museene i Tyskland, var målet for innbruddstyver. Hva er skadene?

GRØNNE TRE I DRESDEN
Utsikt over sørfløyen til Residenzschloss Dresden, som huser Grünes Gewölbe, Rüstkammer og Kupferstichkabinett: Ukjente mennesker brøt seg inn i Grünes Gewölbe mandag morgen. (Kilde: imago images / epd) Grønt hvelv i Dresden: Der ligger den historiske museumssamlingen til den tidligere skattkammeret til Wettin-prinsene fra renessansen til klassisismen. (Kilde: imago images / alimdi) Besøkende i juvelerommet: På grunn av den verdifulle samlingen er delen av Residence Palace med Green Vault strengt sikret. (Kilde: imago images / momentfoto / Robert Michael) I tillegg til antikke smykker, inneholder Green Vault også sjeldne utstillinger som den berømte «Moor with smaragd scenen». (Kilde: imago images / momentfoto / Killig) Pretiosensaal of the Grünes Gewölbe: Pretiosensaal er nesten fullstendig speilet. (Kilde: imago images / momentphoto / Bonss) I 2006 besøkte den tyske kansleren Angela Merkel og den daværende saksiske statsministeren Georg Milbradt (begge CDU) det grønne hvelvet. (Kilde: imago bilder / momentfoto / Robert Michael) Elfenbenshelleristninger i elfenbenrommet: Det kunstige palasset i eføy-stil viser også utformede elfenbenutstillinger. (Kilde: imago bilder / momentfoto / Bonss) Skall med rav ornamentikk: Det er i Amber Cabinet, en stor samling av rav utstillinger. (Kilde: momentfoto / Bonss) Malerier på en veggpanel av speil i Pretiosensaal: Hallen er det største utstillingsrommet i Grünes Gewölbe. (Kilde: imago bilder / momentfoto / Bonss)
Fotoserie med 10 bilder
I Dresden Treasury har Green Vault blitt ødelagt tidlig mandag morgen. Innbruddet angår den historiske delen av den verdifulle samlingen. Skademengden var opprinnelig uklar. Rommene på museet er faktisk strengt sikret. Politiet ønsker å informere om detaljer gjennom dagen. Som t-online.de fikk vite, anses det imidlertid som sikkert at gjenstander ble stjålet.

I følge informasjon fra avisen «Bild» ble antikke smykker verdt millioner stjålet. Ifølge politiet er skadeomfanget fremdeles uklart: «Foreløpig er vår kriminelle scenegruppe av LKA i bruk og etterforsker kriminalitetsscenen,» sier politiets Sachsen på Twitter. «Uttalelser om å stjele skade er ennå ikke mulig.»

Michael Kretschmer (r.), Statsminister i Sachsen: Her var ikke bare de saksiske statlige kunstsamlingene blitt ranet, «men sakserne som helhet». (Kilde: dpa) Michael Kretschmer (r.), Statsminister i Sachsen: Her hadde ikke bare de saksiske statlige kunstsamlingene blitt frastjålet, «men sakserne som helhet». (Kilde: dpa)

Statsminister Kretschmer er forferdet
Sachsiens statsminister Michael Kretschmer (CDU) hevder å ha «ikke forventet den beste viljen» med et brudd i Dresden Green Vault. For ham hadde sikkerhetstiltakene til Statens kunstsamling på Residenzschloss vært utmerket og omfattende. «Vi ser at det ikke er tilfelle,» sa Kretschmer.

Her ble ikke bare de saksiske statlige kunstsamlingene plyndret, «men sakserne som en helhet,» sa Kretschmer. «Vi ønsker å få en ide om skadene og etterforskningsarbeidet her, og se at vi også kan få fart på etterforskningen av denne forbrytelsen,» sa Kretschmer.

Innenriksminister Roland Wöller (CDU) beklaget også den kulturelle dimensjonen til angrepet: det handlet ikke bare om den materielle verdien, men også om den immaterielle betydningen av kunstskatter. Wöller snakket om et «angrep på alle saksers kulturelle identitet».

Stjålet antikke smykker? Her ligger statskassen Green Vault i Dresden. (Kilde: t-online.de)
Politi og rettshåndhevingsbyråer jobbet hardt for å identifisere saken. En spesiell kommisjon hadde blitt nedsatt. «Vi vil gjøre alt vi kan for å få tilbake ikke bare kulturmidlene, men også de mistenkte,» sa Wöller.

Tilsynelatende strømforsyning avbrutt
I følge avisoppslag brant det mandag morgen en strømboks under Augustus-broen, noe som muligens avbrøt forsyningen av elektrisitet til statlige kunstsamlinger. En talskvinne for verktøyet Drewag bekreftet hendelsen: «Drewag måtte sette bryterboksen ut av drift.» Hvorvidt det er en sammenheng med innbruddet er fortsatt uklart. Politiet var opprinnelig ikke tilgjengelig for henvendelser.

Etter at de ukjente gjerningsmennene etter sigende blir «Bild» gjennom et hjørnevindu i kunstsamlingene i Residenzschloss om bord, hvor store deler av Wettinerschatzes er. Innbruddstyvene skal være hans